Hoe is padel ontstaan?

Hoe is padel ontstaan?

Hoe is padel ontstaan?

In het kleurrijke jaar 1969 liet de avontuurlijke zakenman Enrique Corcuera in Acapulco, Mexico, een betonnen speelveld bouwen. Een eigenwijze zet, want ruimte voor een volwaardige tennisbaan ontbrak. Maar wat miste aan afmetingen, compenseerde hij met muren aan alle zijden. Zo kreeg het padelveld zijn karakteristieke vorm.

 

Hoe is het padelveld ontstaan?

Deze creatieve oplossing stelde Enrique in staat om met vrienden en familie te padellen in zijn eigen tuin. Ondanks de imperfecties in het spel, zoals een muur die diende als airconditioningstandaard, beleefde iedereen, van grootouders tot neefjes, plezier aan het padellen. Het spel was geboren uit gezinsvermaak, waarbij zelfs de schaduw van een hoge boom een spelonderdeel werd.

Hoe is het padelracket ontstaan?

Met het veld gevormd, begon Enrique te experimenteren met ballen en rackets. Argentijnse vrienden, gecharmeerd door het spel, brachten in 1970 houten rackets met gaten mee vanuit Buenos Aires. Deze rackets vertoonden al sterke gelijkenissen met de moderne padelrackets.

Waar komt de naam padel vandaan?

Zonder officiële naam bedacht vriend Manuel 'rebotenis', afgeleid van rebound-tennis. De Argentijnen noemden het paddle, en uiteindelijk werd het in 1970 omgedoopt tot padel, een universele naam die de sport omarmde.

 

Hoe zijn de padelspelregels ontstaan?

Viviana Concuera, de vrouw van Enrique, creëerde een spelregelboek, dat samen met vriend Manuel Arango, een filmproducent, werd verfijnd. De vriendenkring breidde zich uit, met steeds meer vrienden en familie die hun eigen padelbanen bouwden. Zo groeide padel van een eigenwijze achtertuinsport uit tot een familieaangelegenheid.

Hoe is padel als sport ontstaan?

Padel begon als een recreatieve vakantiesport maar ontwikkelde zich tot een serieuze sport. Argentinië en Spanje richtten in 1988 respectievelijk de Asociación Padel Argentino en de Asociación Espanola de Padel op. Nederland, iets trager om de charme van padel te ontdekken, stichtte de Nederlandse Padel Sport Federatie in 2006, 37 jaar na de creatie van padel door Enrique Corcuera.

 

Hoe is padel ontstaan in Spanje?

Het padelvirus bereikte Spanje via Prince Alfonso de Hohenlohe, een Spaanse verwant van Enrique. In 1972 opende hij de eerste twee padelbanen in Marbella. Zelfs de Spaanse tennislegende Manolo Santana kon het niet weerstaan en promootte actief padel, waardoor de sport snel populair werd in het land.

 

Welkom bij de eigenwijze reis door de geschiedenis van padel. Van Enrique's creatieve chaos in zijn Mexicaanse achtertuin tot de eigenzinnige opmars in Spanje en de rest van de wereld. Hier zijn smashes meer dan punten; ze vieren de rebelsheid van padel. Dus, pak je racket, glimlach op de baan en onthoud: padel is meer dan een sport, het is een speels avontuur met een geschiedenis die net zo eigenwijs is als het spel zelf.

Volgende lezen

Wat is padel?
Padel in Nederland